De basis

Iedereen heeft zijn eigen regels die in de keuken worden gehanteerd. Mijn recepten zijn natuurlijk gebaseerd op de basis die heerst in mijn keuken. Voor velen van jullie zullen ze misschien niet nieuw zijn. Maar mijn motto is natuurlijk wel ‘Bakken is voor iedereen’ en er zijn bewust ook veel simpele recepten op mijn site, zodat iemand die nog nieuw is met bakken rustig kan beginnen. Ik wil natuurlijk voorkomen dat je baksel mislukt, doordat je een andere basis hebt gehanteerd of door onvoldoende kennis. Daarom hieronder mijn basisregels:

  • Alle ingrediënten dienen op kamertemperatuur te zijn, indien anders is aangegeven.
  • Met roomboter wordt altijd ongezouten roomboter bedoeld.
  • Met suiker wordt altijd kristalsuiker bedoeld.
  • Voor eieren gebruik ik altijd maat M.
  • Een eetlepel (afkorting: el) is altijd 15 ml en een theelepel (afkorting: tl) is 5 ml.
  • Mijn recepten zijn gebaseerd op boven- en onderwarmte. Bij een hetelucht oven moet de temperatuur 10-20 % lager gezet worden.
  • In de oven is het handig om gebruik te maken van een oventhermometer, omdat ovens nu eenmaal af kunnen wijken.

Dan zijn er ook nog een aantal basismaterialen die ik niet benoem in mijn recepten, omdat ik er van uit ga dat jij deze in huis hebt: beslagkommen, gardes, spatels, weegschaal, handmixer en/of keukenmachine, bakpapier, deegroller, zeef, taartrooster en bakkwastje. Dit zijn basismaterialen die ik niet specifiek noem in de benodigdheden wanneer ik deze vermeld in een recept. Andere materialen, zoals de bakvorm, spuitzakken, spuitmondjes en andere materialen, benoem ik altijd in de lijst met ingrediënten en benodigdheden.

Natuurlijk zijn er ook nog producten die handig zijn om standaard in je kast te hebben staan. Dit zijn de producten die ik altijd op voorraad heb:

  • Bloem
  • Zelfrijzend bakmeel
  • Kristalsuiker
  • Fijne kristalsuiker
  • Witte basterdsuiker
  • Lichtbruine basterdsuiker
  • Donkerbruine basterdsuiker
  • Vanillesuiker
  • Roomboter (ongezouten)
  • Eieren
  • Gist
  • Baking soda
  • Bakpoeder
  • Vanille extract
  • Zout
  • Melk
  • Chocolade (wit, melk en puur van Callebaut)
  • Bakpapier
  • Vershoudfolie