Koekjes, koekjes en alleen maar koekjes! Dat is natuurlijk waar de Koekjesbijbel van Rutger van den Broek omdraait. Hier lees je wat ik er van vind en kun je direct zelf één van de recepten proberen.
Review
De Bakbijbel is één van mijn favoriete bakboeken, dus toen Rutger met een nieuw boek kwam in de bijbelserie, was ik direct enthousiast! De recepten zijn heel duidelijk waardoor ik nog nooit heb staan twijfelen hoe ik iets nu moest doen. Tel daar de prachtige foto’s en heerlijke recepten bij op en dan kunnen we wel zeggen dat dit boek een mooie aanwinst is voor vele bakkers.
Voor de meeste bakkers zal Rutger van den Broek geen introductie nodig hebben. Echter voor degenen die hem nog niet kennen, Rutger van den Broek is de eerste winnaar van Heel Holland Bakt. Vanaf zijn winst tot aan dit moment heeft hij een aantal prachtige boeken uitgebracht:
- Rutger Bakt
- Rutger bakt feestelijk
- Bakbijbel
- Het hartige bakboek
- Koekjesbijbel
Dat er veel koekjes zijn wordt met dit boek wel bewezen, want er staan maar liefst 170 recepten in! Zelf bak ik ook heel graag koekjes, het kost vaak niet heel veel tijd en je hebt met één recept vaak de hele koektrommel weer vol. Hier worden de koekjes dan ook vaak uitgedeeld aan familie, vrienden en buren, omdat wij het zelf anders niet op krijgen.
De Koekjesbijbel heeft een prettige opbouw. Het begin van het boek bestaat uit uitleg over bakbegrippen, technieken, ingrediënten en specifieke tips over hoe je het beste koekjes kunt bakken en bewaren. In de Koekjesbijbel wordt er gewerkt met iconen die bovenaan de recepten staan, zodat je direct weet wat je nodig bent tijdens het maken van het recept. Deze iconen worden allemaal duidelijk uitgelegd in het begin.
De Koekjesbijbel is opgedeeld in categorieën, namelijk:
- How-to’s – basistechnieken uitgelegd aan de hand van foto’s
- Basistechnieken – basistechnieken die veel in de Koekjesbijbel gebruikt worden
- Brosse koekjes – breekbare met een kruimelige structuur
- Rijke koekjes – verrijkt met noten, chocolade of gedroogd fruit
- Kruidige koekjes – op smaak gebracht met specerijen
- Luchtige koekjes – gemaakt van meringue of bladerdeeg
- Chewy koekjes – knapperig van buiten en chewy van binnen
- Delicate koekjes – erg breekbaar
- Amandelkoekjes – met amandelmeel
- Gevulde koekjes – twee koekjes met vulling
- IJzerkoekjes – gebakken met een wafelijzer
- Stukwerk – grotere koeken
- Hartige koekjes – met hartige smaken
Ik vind de Koekjesbijbel weer een prachtige aanwinst voor elke bakker. In dit boek vind je alle informatie die je nodig bent om heerlijke koekjes uit jouw keuken te gaan toveren. Of je nu pas net begint met bakken of al meer ervaren bent, dat maakt niet uit, de recepten variëren van makkelijk tot uitdagend. Er is voor ieder wat wils.
Mijn favoriete koekje zit in de categorie ‘Delicate koekjes’ en is het Amsterdamse Koggetje. Deze koekjes zijn heerlijk van smaak met kleine stukje nougatine erin verwerkt.
Amsterdamse Koggetjes (40 – 60 koekjes)
Voor de nougatine
- 70 gr suiker
- 1 ½ el water
Voor het deeg
- 165 gr boter, op kamertemperatuur
- 150 gr witte basterdsuiker
- 1 tl vanille-extract
- ¼ tl zout
- ½ ei, op kamertemperatuur, losgeklopt
- 175 gr Zeeuwse bloem
Instructies
- Verwarm de oven voor op 160 ° C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Doe voor de nougatine de suiker en het water in een steelpan en laat op middelhoog vuur koken tot een goudbruine karamel. Giet de karamel op de met bakpapier beklede bakplaat en laat hem afkoelen.
- Doe de afgekoelde karamel in een foodprocessor en pulseer in een paar keer fijn, maar niet tot poeder. Doe de boter met de basterdsuiker, het vanille-extract en zout in een kom en roer glad. Roer het ei erdoor. Voeg de bloem en gehakte nougatine toe en meng alles kort door.
- Doe het deeg in een spuitzak met een glad spuitmondje van 1-1,5 centimeter en spuit bolletjes van 2-3 centimeter op een met bakpapier beklede bakplaat. Houd voldoende tussenruimte, want de koekjes lopen uit tijdens het bakken.
- Bak de koggetjes in 13-18 minuten goudbruin en gaar en laat ze afkoelen op een rooster.
Ben je enthousiast over het bakken van koekjes of wil je het meer gaan doen? Dan is de Koekjesbijbel het boek voor jou. Voor iedereen die hem al in huis heeft of hem gaat kopen, veel bakplezier en geniet ervan!
Bron: ‘Koekjesbijbel’ van Rutger van den Broek / ISBN 9789048842841 / € 29,99