Een frisse variant van appel crumble in een glaasje. Knapperige koekkruimels, gekarameliseerde appeltjes en een fris mengsel van slagroom en Griekse yoghurt.
Ingrediënten voor 4 dessertglazen
Gekarameliseerde appel
- 2 appels
- 3 el suiker
- 25 gr roomboter
- 1/2 tl kaneel
Koekkruimels
- 40 gr roomboter (koud)
- 40 gr suiker
- 55 gr patentbloem
- 25 gr amandelmeel
- snuf zout
Slagroom
- 125 ml slagroom
- 1 el suiker
Samenstellen
- 125 gr Griekse yoghurt
Bereiding
Koekkruimels
- Doe alle ingrediënten in een kom en kneed voorzichtig met je handen tot een kruimelig deeg.
- Dek de kom af met vershoudfolie en zet minimaal 30 minuten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor om 170 graden.
- Bak de koekkruimels in 14 tot 18 minuten goudbruin.
- Laat de koekkruimels afkoelen.
Gekarameliseerde appel
- Schil de appels en snijd in blokjes. Snijd de blokjes niet te klein, want in de pan slinken ze nog.
- Doe de roomboter in de pan en zet op middelhoog vuur.
- Meng de suiker en kaneel samen.
- Als de roomboter is gesmolten, doe je de appelblokjes in de pan met de suiker en kaneel.
- Laat dit rustig staan tot de suiker begint te karameliseren. Roer de appelblokjes af en toe om.
- De gekarameliseerde appels zijn klaar wanneer ze er mooi bruin uitzien en ze allemaal een laagje karamel om zich heen hebben.
- Laat de gekarameliseerde appel afkoelen tot kamertemperatuur.
Slagroom
- Mix de slagroom met de suiker tot het ongeveer de dikte van yoghurt heeft.
Samenstellen
- Verdeel de gekarameliseerde appel over de vier dessertglazen.
- Strooi een klein laagje koekkruimels over de gekarameliseerde appel.
- Meng de Griekse yoghurt en slagroom met een garde.
- Verdeel het Griekse yoghurt – slagroom mengsel over de vier dessertglazen.
- Strooi nog een aantal koekkruimels over het mengsel om het af te maken.
- Zet het dessert minimaal 2 uur in de koelkast om op te stijven.
4 Comments