Cursus Brood I bij Robèrt

In september 2017 heb ik de cursus Brood I bij Robèrt gedaan. Wat heb ik ervan genoten! In dit artikel geef ik jullie een kleine blik in hoe twee cursusdagen er uit zien.

Volgens mij heeft Robèrt van Beckhoven in onze wereld geen introductie nodig. Een van de juryleden van mijn favoriete programma, Heel Holland Bakt, en natuurlijk Meester Boulangier en Meester Patissier. In Oisterwijk heeft Robèrt sinds 2014 een prachtige locatie, waar hij een winkel heeft en o.a. cursussen geeft met verschillende thema’s, zoals brood, patisserie, meringue, klassieke taarten en ga maar door. In september 2017 heb ik bij Robèrt de cursus Brood I gedaan. Ik ben zeer enthousiast over de cursussen bij Robèrt en wil jullie graag een kleine blik geven in hoe twee cursusdagen er uit zien.

Het programma van Brood I bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Witte bolletjes
 • Bruine bolletjes
 • Krokante broodjes
 • Vlechtbroodjes
 • Brabantse Bolussen
 • Bruin brood
 • Krentenbollen
 • Rozijnenbroodjes
 • Roombotercroissants
 • Brabantse worstenbroodjes
 • Kaas-uistokken

Deze cursus staat in het teken van de basistechnieken die je nodig bent voor het maken van brood, zoals kneden, rijzen, opbollen, oppunten, invouwen en nog veel meer. De eerste dag ga je vooral bezig met de ongevulde broodsoorten en de tweede dag met de gevulde en luxere broodsoorten. In dit geval had ik helaas niet het geluk dat ik Robèrt als docent had, omdat hij andere verplichtingen had. Echter hadden wij Peter als docent, een man met kennis en passie! Peter begint met het uitleggen van een aantal basiszaken en vervolgens ga je aan de slag. Er wordt gewerkt in tweetallen, maar je hebt wel je eigen proces natuurlijk. Vanwege tijdsgebrek kneedt je eenmaal een deeg volledig met de hand en eenmaal met de Kitchenaid (dit deeg doe je samen met je partner en verdeel je daarna). De rest van de degen wordt in grote hoeveelheden door Peter bereidt in een grote mixer. Peter heeft in het midden van de cursusruimte een werkbank waar hij uitlegt wat er gedaan moet worden. Vervolgens mag je als cursist zelf aan de slag en loopt Peter rond voor vragen en om te kijken of het allemaal goed gaat. Zo werk je op een dag de verschillende broodsoorten af. Het is hard doorwerken en Peter houdt het tempo er goed in. Ik was dan ook blij dat we op een gegeven moment eindelijk pauze hadden.

De lunch wordt geserveerd in Kafé van Leer, waar natuurlijk de broden van Robèrt worden geserveerd. Ook staan er op de lunchtafel de verschillende jams en pasta’s die te koop zijn in de winkel. De lunch is echt uitmuntend! Helaas heb ik er geen foto van gemaakt, omdat ik z’n trek had en niet kon wachten om te beginnen. Na de lunch is het weer tijd om te bakken. Wij liepen beide dagen enigszins uit en hier wordt verder niet moeilijk over gedaan. Op het eind van de dag breng je alle gebruikte spullen na de vaatwasser en maak je jouw werkplek schoon. Na de eerste cursusdag kregen we mee dat we thuis een brood mochten bakken, die Peter dan de tweede cursusdag ging beoordelen. Helaas was ik zelf ziek en lukte dit niet. Het was erg leuk om te zien hoe Peter en Robèrt de broden beoordelen op gevoel, smaak en geur. Wij hadden bij de tweede cursusdag het geluk dat Robèrt tijd had om een aantal broden te beoordelen, waarna hij helaas wederom weg moest.

Pluspunten

 • Prijs-kwaliteitverhouding vind ik erg goed
 • Lunch in Kafé van Leer is uitstekend geregeld
 • Recepten krijg je allemaal mee in een boekje
 • Vriezer vol met lekkers na de cursus
 • Fijne sfeer tijdens de cursusdagen
 • Je kunt alle vragen stellen die je wilt

Minpunten

 • Cursus verdeeld over 2 dagen met een week ertussen. Als je van ver moet komen, is dit niet even handig (kanttekening die ik er bij wil plaatsen is dat ik dit achteraf fijn vond, want het zijn intensieve dagen!)
 • Niveauverschil is aanwezig en natuurlijk ook niet te voorkomen. Echter maakte dit dat sommigen soms al bijna klaar waren met een deel, terwijl anderen nog bij stap 1 waren
 • Geen zekerheid dat de cursus wordt gegeven door Robèrt, wat voor sommigen een afknapper kan zijn

Als jullie nog specifieke vragen hebben, stel deze gerust via een reactie hieronder of een e-mail.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*